luni, 13 septembrie 2010

Romania vs. USA


Sunt parinte. Am de crescut un copil. CUM il cresc? Pe modelul clasic romanesc sau pe model american? Si cand ma refer la cele 2 modele vreau sa spun:


- Modelul clasic romanesc te invata ca parintii fac tot posibilul pentr copiii lor. Fac diverse sacrificii (in special la cele financiare ma refer) ca sa le ofere copiilor tot ce pot: educatie, o masina mai tarziu, un apartament pe cand isi intemeiaza si ei familii, etc. Nu se duc in concedii exotice pentru a mai economisi bani, nu-si cumpara chestii scumpe, ca sa puna bani de-o parte pentru copii. In mare cam asta e: fac tot ce pot pentru a-si proteja copilul de greutatile vietii, incercand sa-i ofere ei cat mai mult posibil.

- Modelul american zice in felul urmator: dear son, eu am grija sa-ti platesc scoala pana la liceu, dar in liceu ar fi bine sa mai ai si tu un summer-job sau un part-time job, sa ai macar bani de buzunar, iar cu facultatea... mai vedem. Oricum, trage din greu sa-ti gasesti un job bun, ca sa castigi suficienti bani pentru a-ti cumpara o masina si o casa. Nu, noi n-o sa-ti dam bani pentru asa ceva, trebuie sa-i castigi tu. Noi o sa mergem in concedii in jurul lumii cu banii pe care i-am adunat pana acum.

Avantaje si dezavantaje sunt la amandoua, dar cand e sa le pui in balanta e greu. E greu sa decizi cum e mai bine pentr copilul tau. Si e greu pentru ca trebuie sa judeci de doua ori: o data cu mintea si o data cu sufletul...

Voi cum at proceda, care varianta ati alege-o?

2 comentarii:

  1. Daca "tragem" o linie sub cele doua stiluri puse in paralel si adunam, cred ca stilul american iese un pic mai bine. Desi legaturile intre membrii familiei nu sunt la fel de stranse, incurajeaza individul sa se dezvolte cat mai mult si se obtine astfel progresul.

    RăspundețiȘtergere
  2. da... parca stilul american e mai eficient, dar... cu mai putin suflet. oare ce e de referat? eficienta sau afectivitatea?

    RăspundețiȘtergere